flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення Судової практики Козятинського міськрайонного суду з розгляду справ у порядку адміністративного судочинства за І-ше півріччя 2013 року.

07 лютого 2014, 11:34

УЗАГАЛЬНЕННЯ

 

Судової практики Козятинського міськрайонного суду з розгляду справ у порядку адміністративного судочинства  за І-ше півріччя 2013 року.

 

Козятинським міськрайонним судом узагальнено практику з розгляду справ у порядку адміністративного судочинства за І-ше півріччя 2013 року.

Адміністративне судочинство – відносно новий вид судочинства, який було запроваджено із введенням у дію Кодексу адміністративного судочинства України 01.09.2005 року.

Відповідно до ст.2 КАС України, завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

До адміністративних судів можуть бути оскаржені будь-які рішення, дії чи бездіяльність суб'єктів владних повноважень, крім випадків, коли щодо таких рішень, дій чи бездіяльності Конституцією чи законами України встановлено інший порядок судового провадження

Місцевим загальним судам як адміністративним судам підсудні:
- адміністративні справи, у яких однією зі сторін є орган чи посадова особа місцевого самоврядування, посадова чи службова особа органу місцевого самоврядування, крім тих, які підсудні окружним адміністративним судам;
- усі адміністративні справи з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень у справах про притягнення до адміністративної відповідальності.

Справи щодо оскарження дій або бездіяльності посадових чи службових осіб місцевих органів виконавчої влади розглядаються і вирішуються місцевим загальним судом як адміністративним судом або окружним адміністративним судом за вибором позивача.

 

Досліджуючи показники судової практики розгляду адміністративних справ у І-му півріччі 2013 року отримаємо наступні дані:

-         Розглянуто адміністративних позовів, що надійшли до суду -36;

-         Розглянуто адміністративних справ -30

 

У І півріччі 2013 року до суду надійшло 42 адміністративних позовних заяв, з них по 26 позовах відкриті провадження. З розглянутих позовних заяв 3 було повернуто позивачам; 4 позовні заяви було залишено без розгляду; За 6 позовами було відмовлено у відкритті провадження.

Вивчення роботи суду по розгляду адміністративних справ дозволяє також отримати певні відомості про розвиток адміністративних правовідносин в суспільстві, певні проблемні тенденції в процесі здійснення владних повноважень або ж їх з гладження. Для цього доцільно виконати розподіл розглянутих судом адміністративних справ за категоріями на підставі предмету спору, представивши вказані дані у вигляді наступної таблиці:

 

Категорія адміністративних справ

 

 

 

Справи зі спорів з приводу забезпечення реалізації конституційних прав особи, а також реалізації статусу депутата представницького органу влади, організації діяльності цих органів, зокрема зі спорів щодо: (усього)

11

Забезпечення права особи на звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів

11

Справи зі спорів з приводу забезпечення громадського порядку та безпеки, зокрема зі спорів щодо:

9

Дорожнього руху

9

Справи зі спорів з приводу реалізації державної політики у сфері економіки

1

Справи зі спорів з приводу забезпечення сталого розвитку населених пунктів та землекористування:

1

Землеустрою; державної експертизи землевпорядної документації; регулювання земельних відносин

1

Справи зі спорів з приводу охорони навколишнього середовища:

1

Забезпечення екологічної безпеки, у тому числі при використанні природних ресурсів; екологічної безпеки поводження з відходами

1

Справи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сфері економіки

7

Призначення перерахунку та здійснення страхових виплат

6

Соціального захисту;

1

Соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок  Чорнобильської катастрофи

1

 

Всі адміністративні справи, що розглядалися судом у вказаний період, належать до категорії справ за спорами фізичних чи юридичних осіб із суб’єктом владних повноважень щодо оскарження його дій або бездіяльності, рішень (правових актів індивідуальної дії), (крім пов’язаних із виборчим процесом або процесом референдуму), з огляду на положення.

Результати розгляду адміністративних справ Козятинським міськрайонним судом Вінницької області станом на І півріччя 2013 року виглядають наступним чином:

Розглянуто адміністративних справ – 30, з них:

-         з прийняттям постанови -26 справ;

-         з задоволенням позову – 23;

-         із закриттям провадження по справі – 0;

-         із залишенням заяви без розгляду – 4;

-         передано в інші суди - 0

Згідно статті 122 КАС України, адміністративна справа має бути розглянута і вирішена протягом розумного строку, але не більше двох місяців з дня відкриття провадження у справі, якщо інше не встановлено КАС України.

Встановлення і обмеження максимальних строків для розгляду адміністративної справи належить до важливих гарантій осіб, що звертаються до суду за захистом порушених прав чи інтересів.

З огляду на це слід звернути увагу також на оперативність розгляду адміністративних справ судом та на кількість випадків розгляду таких справ із порушенням встановлених строків.           

Так, у І півріччі 2013 року всі справи розглядались без порушення строків.

У залишку на кінець звітного періоду залишилося 7 адміністративних справ.

За звітний період в апеляційному порядку було оскаржено 8 справ даної категорії, з яких рішення першої інстанції залишено без змін по 6 справам; 1 рішення скасовано.

 

Вивчивши практику Козятинського міськрайонного суду Вінницької області по розгляду адміністративних справ І-му півріччі 2013, можна зробити висновок, що, з урахуванням неодноразових та досить істотних змін у адміністративному судочинстві, робота з розгляду адміністративних справ судом здійснювалася відповідно до закону, переважно у встановлені законом строки та відповідно до визначених процедур.

 

Суддя Козятинського

міськрайонного суду                                                                 В.А. Воронюк

 

виконала

помічник судді

Корлякова О.П