flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення причин відкладення розгляду кримінальних справ за перше півріччя 2012 року

05 листопада 2012, 11:22
Виконання завдань правосуддя у кримінальних справах, ефективність його здійснення і забезпечення невідворотності покарання щодо осіб, винуватих у вчиненні злочину, або виправдання невинуватих великою мірою залежать від якнайшвидшого вирішення судом справ по суті.
У ст. 6 Закону від 15 грудня 1992 р. "Про статус суддів" зазначено, що судді зобов'язані при здійсненні правосуддя дотримувати вимог Конституції і законів України, забезпечувати повний, всебічний та об'єктивний розгляд судових справ у встановлені законом строки. Згідно зі ст. 241 Кримінально-процесуального кодексу України справа має бути призначена до попереднього розгляду не пізніше 10, а в разі її складності - не пізніше 30 діб із дня надходження до суду. Строки призначення справи до розгляду в суді регламентовані ст. 256 КПК де зазначено , що кримінальна справа повинна бути призначена до розгляду в суді не пізніше 10, а в разі її складності - не пізніше 20 діб із дня досудового розгляду. Козятинським міськрайонним судом дотримувались строки призначення до попереднього розгляду та розгляду кримінальних справ відповідно до КПК.
В першому півріччі 2012 р. в провадженні Козятинського міськрайсуду знаходилось 228 кримінальних справ, з них: 106 справ надійшло в поточному півріччі , 122- залишок з 2011 року. Всього розглянуто 140 кримінальних справ . Залишок нерозглянутих справ становить 88 справ.
Основними причинами відкладення розгляду справ є:
 

Причини відкладення розгляду кримінальних справ
Кількість причин відкладення розгляду кримінальних справ
 Нездійснення доставки до суду підсудного, який тримається під вартою
119
Неявка підсудного
55
Хвороба підсудного
3
Неявка прокурора
5
Неявка захисника
18
 Неявка свідків , потерпілих
86
Призначення експертизи
4
У зв’язку зі зміною прокурором обвинувачення
5

У першому півріччі 2012 року розгляд справ в 119 випадках відкладався через не доставку підсудних, які утримуються під вартою, в судові засідання.
Основною причиною недоставки в судове засідання підсудних стало переповнення ліжко-місць ІТТ Козятинського районного відділу міліції про що надходили повідомлення з Вінницької установи виконання покарань УДДПВП України у Вінницькій області № 1
 За період 23-27 січня 2012 року були доставлені плановим етапом, але повернуті назад в Вінницьку установу виконання покарань УДДПВП України у Вінницькій області в зв’язку з переповненням ІТТ Козятинського РВ УМВС України у Вінницькій області, 10 підсудних. За період 13-17 лютого – 4 підсудних. Так, по справі по обвинуваченню С., К. за ст.ст. 185 ч.3, 186 ч.2 КК України чотири рази відкладався розгляд справи у зв’язку з недоставкою підсудного в судове засідання. Причиною невиконання вимог на етапування вказано переповнення ІТТ Козятинського РВ УМВС України у Вінницькій області .
Про причини недоставки підсудних, суд повідомляли адміністрація Вінницької установи виконання покарань УДДПВП України у Вінницькій області та керівництво підрозділів внутрішніх справ завчасно.
Однією з причин відкладення розгляду справи являється неявка підсудного (ї), свідка , потерпілого в судове засідання. В разі неявки в судове засідання підсудних, потерпілих, свідків без поважних причин судом виносились постанови про привід в судове засідання осіб, що не з’явились. По причині неявки підсудного(ї) 55 разів відкладався розгляд справ, по причині неявки свідків, потерпілих -86. Судом було винесено 66 постанов про привід в судове засідання:
-              підсудних – 31, із них не виконано 11;
-              свідків, потерпілих – 35, із них не виконано 14.
Постанови про привід в більшості випадків надсилались на виконання до територіальних підрозділів органів внутрішніх справ за місцем проживання осіб. Про виконання або неможливість виконання постанов про привід в судове засідання підсудного(ї), свідків, потерпілих повідомлення з органів внутрішніх справ в основному надходили завчасно, до початку судового засідання. Однак, були випадки коли відповідь про причини невиконання постанов про привід до суду взагалі з органів внутрішніх справ не надходила або надходила з запізненням, після відкладення розгляду справи.
Причинами неможливості виконання постанов про привід в судове засідання підсудних, потерпілих, свідків за повідомленнями керівників відповідних підрозділів ОВС є:
- відсутність осіб, що підлягають приводу, за місцем проживання на час виконання приводу (в більшості випадків);
- неможливість доставити в судове засідання особу за станом її здоров’я.
- погані погодні умови.
В більшості випадків, виконуючи постанови суду про привід в судове засідання підсудних, свідків, потерпілих, працівники міліції письмово зобов’язують осіб з’явитись в судове засідання під розписку.
Мають місце також випадки відкладення розгляду справ через неявку в судове засідання адвокатів.
Таких випадків всього зафіксовано 18, а саме :через хворобу адвоката, відпустку та участь адвоката в іншому судовому засіданні в іншому суді. Також розгляд справ відкладався через неявку адвокатів, причини неявки яких суду не були повідомлені на час розгляду справи.
Поодинокі випадки відкладення розгляду справ в зв’язку із неявкою прокурора в судове засідання -5, зміною прокурором обвинувачення підсудному – 5.
В чотирьох випадках розгляд справ було відкладено у зв’язку із призначенням експертизи.
Таким чином, узагальнення показало, що вагому питому вагу від загальної кількості причин відкладення розгляду кримінальних справ складає не доставка підсудного, який знаходиться під вартою в судове засідання. У зв’язку з переповненням ІТТ Козятинського районного відділу міліції, неналежним чином виконанням вимог суду про етапування підсудних в судові засідання, кримінальні справи, по яких підсудні утримуються під вартою, перебувають в провадженні суду тривалий час. Крім того, на виклик інших учасників процесу витрачаються значні кошти.
На підставі викладеного
ПРОПОНУЮ:
1.             Винести на обговорення на зборах суддів питання проведеного узагальнення. Заслухати їх пропозиції, вжити заходів до їх реалізації.
 
Суддя Козятинського
міськрайонного суду                                                              В.Л.Сєчко