flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз причин зупинення та відкладення цивільних справ за І півріччя 2014 року

13 березня 2015, 09:52

                                                                                                                 Узагальнення

                     Аналіз причин зупинення  та відкладення   цивільних справ  за  І півріччя 2014 року.

План:

1.      Аналіз статистичних даних цивільних справ, провадження у яких зупинялося

2.      Зупинення провадження у справі за наявності обов’язкових підстав для цього (ст. 201 ЦПК).

3.       Зупинення провадження у справі за наявності факультативних підстав для цього (ст. 202 ЦПК).

4. Причини   відкладення цивільних справ.

Козятинським  міськрайонним судом Вінницької області проведено аналіз причин зупинення   провадження у  цивільних справах за  І півріччя 2014 року (ст.ст. 201, 202 ЦПК).

Для проведення узагальнення використано статистичну звітність Козятинського  міськрайонного суду за І півріччя 2014 року, обліково – статистичні картки на цивільні справи, цивільні справи.

 1. Аналіз статистичних даних цивільних справ, провадження у яких зупинялося

 За період з 01.01.2014 по 30.06.2014 року суддями  Козятинського міськрайонного суду зупинялося провадження по  27  цивільних справах. З яких 22 справи позовного провадження;  5    справ  окремого провадження.

По категоріях справ, провадження у яких зупинялося, можна виділити наступні:

- Спори, що виникають із сімейних правовідносин 12 справ

 з них :

 про  розірвання шлюбу  7 справ

про стягнення аліментів 3 справи.

 - Спори про  право власності  та інші речові права –  4   справи;

 - Спори , що виникають з договорів позики, кредиту ,  банківського вкладу  - 1 справа

- Спори  про спадкове право  - 3 справи

-  Спори , що виникають із  трудових правовідносин - 1 справа;

-  Спори , що виникають із   житлових правовідносин  - 1 справа;

        - Справи про визнання фізичної особи недієздатною -5 справи;

  Щодо причин відкладення справ, то можна виділити наступні:

- призначення судом експертизи;

- надання судом строку для примирення у справах про розірвання шлюбу

- у зв’язку з тривалою хворобою  відповідача

2. Зупинення провадження у справі за наявності обов’язкових підстав для цього (ст.201 ЦПК).

Зупинення провадження по справі - це врегульована законом і оформлена ухвалою суду тимчасова перерва в провадженні по цивільній справі, викликана наявністю однієї з передбачених в законі обставин, які заважають здійснювати її розгляд.

За загальним правилом, час, на який зупиняється провадження у справі, не входить до загального строку розгляду справи. Саме тому законодавець, з метою недопущення затягування судового розгляду, надав вичерпний перелік обставин через які суд зобов’язаний або має право зупинити провадження у справі.

Відповідно до ст. 201 ЦПК суд зобов'язаний зупинити провадження в справі у таких випадках:

1) смерті або оголошення фізичної особи померлою, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво;

2) злиття, приєднання, поділу, перетворення юридичної особи, яка була стороною у справі;

3) перебування позивача або відповідача у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан;

4) неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного, цивільного, господарського, кримінального чи адміністративного судочинства;

5) призначення або заміни законного представника у випадках, передбачених частинами першою - третьою статті 43 ЦПК України;

6) звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави;

7) надання сторонам у справі про розірвання шлюбу строку для примирення.

Протягом  – І півріччя 2014 року суддями  Козятинського міськрайонного суду з даного переліку обов’язкових підстав зупинення провадження по справі, застосовувалась лише     одна  .  Це:

- надання судом строку для примирення у справах про розірвання шлюбу.

Розглянемо детальніше особливості застосування  наведеної підстави.

 Пунктом 7 ч. 1 ст. 201 ЦПК України визначено, що суд зобов'язаний зупинити провадження у справі у разі надання сторонам у справі про розірвання шлюбу строку для примирення.

Конституція України, Сімейний кодекс України та інші закони та підзаконні нормативні акти передбачають обов’язок держави охороняти сім’ю, який, зокрема, полягає в тому, що шлюб може бути розірвано в судовому порядку лише за умови, якщо встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечитиме інтересам одного з них чи інтересам їх дітей.

З цією метою усі суди зобов’язано уникати формалізму при вирішенні позовів про розірвання шлюбу, повно та всебічно з'ясовувати фактичні взаємини подружжя, дійсні причини позову про розірвання шлюбу, враховувати наявність малолітньої дитини, дитини-інваліда та інші обставини життя подружжя, забезпечувати участь у судовому засіданні, як правило, обох сторін, вживати заходів до примирення подружжя.

Основним же заходом, який суд може застосувати для примирення подружжя є надання їм для цього відповідного строку.

Як показує практика, із  222 розглянутих  Козятинським  міськрайонним судом цивільних справ про розірвання шлюбу за період  І півріччя 2014 року, строк на примирення надався лише у     7  випадках.  В більшості випадків суд не надавав сторонам строку для примирення, а розривав шлюб, оскільки встановлював, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б їх інтересам, інтересам їх дітей. При цьому, звісно враховувалися конкретні обставини кожної справи. У випадку ж відсутності згоди одного з подружжя на розірвання шлюбу, суд у повній мірі використовував надану законом можливість відкласти розгляд справи, особливо за наявності неповнолітніх дітей.

Так, по справі про розірвання шлюбу, суд задоволив клопотання відповідача в якому останній просив зупинити провадження в даній справі та на дати йому строк для примирення, терміном на три місяці.

 У всіх випадках зупинення справи у разі надання сторонам у справі про розірвання шлюбу строку для примирення, такий строк не перевищував 6-ти місяців.        

                      

3. Зупинення провадження у справі за наявності факультативних підстав для цього (ст. 202 ЦПК).

Стаття 202 ЦПК передбачає факультативні підстави для зупинення провадження по справі, коли суд вирішує це питання залежно від конкретних обставин справи. Суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках:

1) перебування сторони на строковій військовій службі або альтернативній (невійськовій) службі не за місцем проживання; 

2) захворювання сторони, підтвердженого медичною довідкою, що виключає можливість явки до суду протягом тривалого часу;

3) перебування сторони у тривалому службовому відрядженні;

4) розшуку відповідача в разі неможливості розгляду справи за його відсутності;

5) призначення судом експертизи;

6) направлення судового доручення щодо збирання доказів у порядку, встановленому статтею 132 ЦПК України.

Протягом  І півріччя 2014 року суддями Козятинського міськрайонного суду провадження зупинялося  при наявності таких факультативних підстав для зупинення провадження:

 у випадку призначення судом експертизи .

 

        Так,  по справі за позовом Л. в інтересах якої діє законний представник Л.до Л. про визнання недійсним заповіту  призначено судово - психіатричну експертизу,  проведення якої доручено експертам Вінницької обласної психіатричної лікарні  ім. Ак. Ющенкою.

 

По справі за позовом  Я. до Я.  (третьою особою без самостійних вимог зазначено відділ РАЦС Козятинського міськрайонного управління юстиції), про оспорювання батьківства справу зупинено  та призначено  по даній справі судову генетико-біологічну експертизу, проведення якої доручено  експертам Київського міського клінічного бюро судово-медичної експертизи.

 

          

 У всіх випадках питання про зупинення провадження в справі розглядалося в судовому засіданні з участю осіб, які беруть участь у справі, про що суд постановляв ухвалу. В ухвалі зазначалися підстави для зупинення, закон, яким керувався суд, подія або дія, з настанням якої закінчується строк зупинення провадження у справі, інші необхідні дані.

Проблемних питань при застосуванні процесуального закону, під час зупинення провадження у справах  у суддів Козятинського міськрайонного суду не виникало.

4. Причини   відкладення цивільних справ.

Відкладення розгляду справи - це перенесення її розгляду на певний визначений строк у зв'язку із неможливістю її розгляду у даному судовому засіданні.

Підставами для відкладення розгляду справи можуть служити такі обставини, які перешкоджають розгляду справи в даному судовому засіданні, однак вони можуть бути усуненні судом або особами, які беруть участь у справі, до наступного судового засідання.

Причинами відкладення судового розгляду можуть бути: недоброякісна підготовка справи до судового розгляду, несвоєчасне повідомлення осіб, які беруть участь у справі, або інших учасників процесу про явку до суду тощо.

 Закон передбачає вичерпні підстави для відкладення розгляду справи:

- неявка осіб, які беруть участь у справі (ст. 169 ЦПК);

- неможливість розгляду справи у зв'язку з необхідністю заміни відведеного судді (ст. 191 ЦПК);

- залучення до участі в справі інших осіб (ст. 191 ЦПК);

- зміна підстав або предмету позову (ст. 224 ЦПК);

- заміна неналежного відповідача (ст. 33 ЦПК);

- вступ у справу третьої особи (ст. 34 ЦПК);

- неможливість вчинення необхідних процесуальних дій у даному судовому засіданні у разі поновлення судового засідання (ст. 195 ЦПК).

 У разі неможливості продовження розгляду справи у зв'язку з необхідністю подання нових доказів суд оголошує перерву на час, необхідний для цього.

На практиці перерва оголошується також в інших випадках, коли судове засідання не може бути закінчене в день, на який призначалося засідання.

Перерва в судовому засіданні не спричиняє необхідності розпочинати слухання справи спочатку і засідання продовжується.

 Суд, відкладаючи розгляд справи або оголошуючи перерву в її розгляді, призначає відповідно день нового судового засідання або його продовження, про що ознайомлює під розписку учасників цивільного процесу, присутніх у судовому засіданні. Учасників цивільного процесу, які не з'явилися або яких суд залучає вперше до участі в процесі, викликають у судове засідання на призначений день.

У разі виникнення підстав для відкладення розгляду справи, суд зобов'язаний допитати свідків, котрі з'явилися. Це правило встановлене в інтересах свідків, які відволікаються від звичних справ. Тільки у виняткових випадках за ухвалою суду свідки не допитуються і викликаються знову. Винятковість випадку визначається судом (п. 31 постанови Пленуму ВС України "Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції" від 12.06.2009 р. N 2).

Відкладення розгляду справи є небажаним явищем в зв'язку з тим, що це затримує вирішення спору між сторонами. Однак в необхідних випадках розгляд справи необхідно відкласти з метою прийняття певних заходів для всебічного розгляду справи і постановляння законного і обґрунтованого рішення.

 Якщо розгляд справи відкладався, справа розглядається спочатку, незалежно від того, з якої стадії засідання воно відкладалося. Це означає, що суд повинен повторно доповідати справу, заслуховувати пояснення сторін, досліджувати докази.

Водночас, якщо склад суду не змінився і до участі у справі не було залучено інших осіб, суд має право надати учасникам цивільного процесу можливість підтвердити раніше надані пояснення без їх повторення, доповнити їх і поставити додаткові запитання.

 У І півріччя 2014 року   у Козятинському міськрайонному   суді   Вінницької області цивільні справи  відкладалися з таких причин:

-            неявка осіб, які беруть участь у справі;

-            залучення належного  відповідача , співвідповідача ;

-            несвоєчасне вручення судових повісток;

-            несумлінне виконання своїх трудових обов’язків працівниками поштового відділення при  врученні судових повісток адресату.

 Так,  справа за позовом Р. до Управління Держземагенства у Козятинському районі Вінницької області, Глуховецької селищної ради, М. про визнання недійсним державного акту про право власності на земельну ділянку та усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою  відкладалася у зв’язку з залученням  в якості співвідповідачів в справі - Вінницьку філію центру Державного земельного кадастру та реєстраційну службу Козятинського МРУЮ.

 Справа  за позовом     Ц. до  Козятинської  міської ради  Вінницької області  про  визначення додаткового строку,  достатнього для подачі заяви  про прийняття спадщини відкладалася  у зв’язку  з залученням  А. до участі у справі в якості співвідповідача.

                Справа за позовом ПАТ «Райффайзен  Банк Аваль» до Г., П. про стягнення боргу та звернення стягнення та зустрічна позовна заява Г. до ПАТ «Райффайзен  Банк Аваль» про визнання генеральної кредитної угоди та кредитного договору неукладеним неодноразово відкладалася у зв’язку неявкою учасників  судового  процесу.

Особливу увагу слід звернути на несвоєчасне вручення судових повісток працівниками поштового відділення, а також повернення судових повісток до суду з зазначенням « адресат за зазначеною адресою не проживає» та   «адресата не застала дома», що свідчить про несумлінне, безвідповідальне  виконання працівниками пошти своїх трудових обов’язків.  І це в той час, коли на відправлення судових повісток судом витрачаються значні кошти.

Невручення повісток у свою чергу тягне за собою неявку в судове засідання сторін, представників, свідків по справах і як наслідок відкладення розгляду справ.

 

 

 

Заступник голови

Козятинського міськрайонного суду                                          Сорока Д.В.

 

          Виконала  : помічник  судді Кара А.І.