flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація про стан обліково-статистичної роботи Козятинського міськрайонного суду Вінницької області у 2023 році

30 січня 2024, 15:40

Інформація

про стан обліково-статистичної роботи Козятинського міськрайонного суду Вінницької області у 2023 році

 

Обліково-статистична робота у 2023 році в Козятинському міськрайонному суді Вінницької області велася відповідно до Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах, затвердженої Наказом Державної судової адміністрації України № 814 від 20.08.2019 (зі змінами), Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України від 26.11.2010 № 30 (зі змінами), Засад використання автоматизованої системи документообігу у Козятинському міськрайонному суді Вінницької області (зі змінами), Наказу ДСА України від 23.06.2018

325 «Про затвердження річних форм звітів щодо здійснення правосуддя місцевими і апеляційними судами» (зі змінами, внесеними згідно з Наказами Державної судової адміністрації), Інструкції щодо формування картки на особу, стосовно якої судом розглянуто матеріали кримінального провадження, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України від 05.12.2013  N 169.

Робота суду планується на І-ІІ півріччя. Плани роботи суду складені керівником апарату суду, затверджені наказом в.о. голови суду. План роботи суду на перше півріччя 2023 року затверджено 28.12.2022, на друге півріччя 2023 затверджено 28.06.2023. При плануванні роботи суду значної уваги приділено аналітичній роботі, узагальнень судової практики.  Одним зі способів контролю виконання запланованих заходів є обговорення їх наслідків на виробничих нарадах.

Також на нарадах обговорювалися різного роду інформація та питання організаційного характеру, таких як: підведення підсумків роботи  за 2022 рік, посиленого вивчення та застосування в роботі оновленого законодавства, узагальнення судової практики, організації та контролю за веденням архівної справи суду.

Також, з метою всебічного розгляду діяльності Козятинського міськрайонного суду Вінницької області та покращення ефективності роботи , у суді проводяться оперативні наради, які мають системний характер.

Упродовж 2023 року проведена 51 оперативна нарада, де обговорювалася різного роду інформація, яка надходила з ТУ ДСА України в Вінницькій області та ДСА України, Ради суддів України, ДП «Інформаційні судові системи», судів вищих інстанцій, розглядалися питання щодо функціонування підсистеми «Електронний суд», про видачу i пред’явлення виконавчих документів в електронній формі, стан трудової та виконавської дисципліни працівників апарату суду та інші питання, що стосувалися діяльності роботи суду.

Проведення оперативних нарад фіксується протоколами, які зберігаються в хронологічному порядку у відповідному наряді суду.

Згідно Плану роботи суду на 2023 рік, щоквартально проведено ряд перевірок з питань дотримання вимог Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах, повноти та якості заповнення обліково-статистичних карток в КП «Д-З», внесення даних судового збору та контроль ДНЗС, відправки судових рішень до ЄДРСР, обліку і зберігання речових доказів, правильності заповнення карток на осіб, стосовно яких судом розглянуті кримінальні провадження, про що складалися відповідні аналізи, акти, в яких аналізувалися допущені помилки.

Відповідно до Плану навчань працівників апарату суду по підвищенню кваліфікації на 2023 рік, затвердженого керівником апарату суду, систематично проводяться з працівниками апарату суду семінарські навчання щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю та заповнення електронного декларування; вивчення та правильне застосування Інструкції користувача КП «Д-3»; вивчення Інструкції про порядок формування єдиних форм оперативної статистичної звітності щодо стану здійснення правосуддя місцевими та апеляційними судами (форми №1-ЄЗ та №1-ЄЗ (ВС); вивчення Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України (у редакції наказу Державної судової адміністрації України від 18.10.2023 № 493); вивчення положень національного стандарту ДСТУ 4163:2020 «Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів» щодо оформлення документів; вивчення змін до Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого Рішенням РСУ № 30 від 26.11.2010 (із змінами); вивчення Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого Рішенням РСУ №30 від 26.11.2010 (зі змінами); вивчення Інструкції щодо роботи з технічними засобами фіксування судового засідання, затвердженої наказом ДСА від 06.06.2022 №156; вивчення Порядку заповнення відомостей про учасника справи в ОСК та картки на особу, стосовно якої судом розглянуто кримінальне провадження; вивчення Законів України «Про судовий збір», «Про державну службу», «Про виконавче провадження»; вивчення наказів, інструкцій, методичних рекомендацій, які надійшли з ДСА України, ТУ ДСА України в Вінницькій області в останній період та інформування працівників суду про зміни в чинному законодавстві; обговорення етичних основ судової діяльності та етичних правил державних службовців; обговорення проблемних питань щодо здачі статистичних звітів; вивчення порядку визначення строків зберігання судових справ відповідно до Переліку судових справ і документів, що утворюються в діяльності суду, із зазначенням строків зберігання; вивчення автоматизованого розподілу справ між суддями. Особливості застосування правил поєднання справ засобами

«Д-3»; вивчення прав та обов’язків служби судових розпорядників; вивчення нових Законів та інших нормативно-правових актів, змін до діючого законодавства, які набрали чинності у 2023 році.

Проведені навчання оформлюються протоколами. За 2023 рік в суді з працівниками апарату суду проведено 45 навчань.

В Національній школі судів України успішно пройшли підготовку та підвищення рівня кваліфікації 14 державних службовців, отримавши 18 сертифікатів.

Також 9 працівників дистанційно брали участь у навчальних семінарах у мережі «ФЕМІДА», та за результатами навчання отримали 9 сертифікатів.

Крім того, працівники апарату суду підвищували свій професійний рівень шляхом самоосвіти.

Облік справ та матеріалів ведеться по обліково-статистичних картках в КП «Д-3», дані реєструються із врахуванням Положення про автоматизовану систему документообігу суду та Засад використання автоматизованої програми документообігу суду. Внесення інформації до обліково-статистичних карток на справи всіх категорій здійснюється відповідальними особами відповідно до їх функціональних обов’язків.

Відповідальними працівниками апарату суду ведеться безперервна робота щодо наповнення інформації до КП «Д-3», справ та матеріалів, що надходять до суду. Протягом 2023 року працівниками апарату суду було організовано прийом та своєчасну реєстрацію всіх справ та матеріалів, що надходили до суду. Автоматичний розподіл справ здійснювався в суді в день їх реєстрації, на підставі внесеної до автоматизованої системи інформації відповідальними працівниками канцелярії суду.

Повторний автоматичний розподіл справи здійснюється за письмовим розпорядженням керівника апарату суду у визначених законодавством випадках, відповідно до Положення про автоматизовану систему документообігу суду.

Здійснюється сканування паперових документів та долучення їх до картки справи в АСДС.

У випадку відключення електроживлення в Козятинському міськрайонному суду Вінницької області та сигналу «Повітряна тривога» складаються відповідні акти.

Упродовж 2023 року працівниками суду відповідно до звітних періодів формувалися статистичні звіти за формами № 1-лт, 1-мзс, 10, 1-а, 1-ц, 1-к, 1-п, 6-7-8, 1-ЄЗ, які надсилалися до ТУ ДСА України в Вінницькій області з дотриманням встановлених термінів. Дані статистичні звіти формуються в автоматичному режимі за допомогою автоматизованої системи документообігу суду.

При подачі статистичних звітів за відповідний період усі показники, які потребують додаткової перевірки, підтверджуються відповідними копіями судових рішень, поясненнями або коментарями.

Відповідно до складених звітів оновлюється інформація на офіційному вебсайті Козятинського міськрайонного суду Вінницької області.

Працівники, які займаються первинним обліком і складанням статистичних звітів, забезпечені методичними матеріалами, відповідними інструкціями, володіють знаннями даних інструкцій, мають практичний досвід роботи.

Також, щомісячно надсилається інформація в ТУ ДСА України в Вінницькій області, щодо використання відеоконференцзв’язку в суді та про кількість надісланих SMS-повідомлень учасникам судового процесу.

З метою здійснення щомісячного поновлення бази даних Державного реєстру виборців, Козятинський міськрайонний суд Вінницької області відповідно до статті 22 Закону України "Про Державний реєстр виборців" подає відомості про виборців (осіб), які визнанні судом недієздатними, та про скасування рішення про визнання особи недієздатною.

З огляду на викладене та з метою вдосконалення організації обліково-статистичної роботи, поліпшення якості підготовки звітів вважаємо за доцільне:

1. Посилити контроль за веденням діловодства, приділяючи особливу увагу первинній реєстрації та обліку судових справ і матеріалів, які надійшли до суду, заповненню документів первинного обліку, повноті і правильності заповнення реквізитів обліково-статистичної картки по відношенню до матеріалів справи (судового рішення);

2. Систематично проводити навчання з працівниками апарату суду, які відповідальні за ведення обліково-статистичної роботи та діловодства, з метою недопущення помилок при здачі статистичних звітів.

3. Аналізувати стан обліково-статистичної роботи суду та проводити огляд даних про здійснення правосуддя Козятинським міськрайонним судом Вінницької області після завершення відповідного звітного періоду.